Лепене на тапети

Лепене на тапети

Лепене на тапет с лепило. 

Напълнете в кофа или леген 7 литра вода. Започнете да изсипвате бавно съдържанието на кутийката с лепило, като едновременно разбърквате хубаво лепилото с бъркалка, така че да не се образуват бучки.

След като сте изсипали цялото съдържание продължете да разбърквате сместа в продължение на 1-2 мин докато се уверите, че се е получила хомогенна смес. Оставете така получената смес да престои минимум 1 час, след което отново я разбъркайте в продължение на 30 секунди. (Сместа би могла да престои до няколко дни без това да наруши нейните качества.)

След като сте получили вече готовото лепило за работа намажете с четка равномерно стената, за да я грундирате и подготвите за работа. Поставете тапета с лицето надолу върху равна и чиста повърхност, като сте сигурни, че няма да го увредите.

Нанесете с четка по гърба му равномерно лепило и го оставете за 2-3 мин с лепилото за да омекне хартията и лепилото хубаво да попие в нея. Така подготвения тапет е готов да се залепи за стената.

При залепване на първата част е добре предварително да сте начертали отвесна линия на стената за да сте сигурни, че ако е крива стената това няма да предизвика наклоняване на тапета.

Поставете тапета върху грундираната стена и с парцал или кърпа започнете да притискате последователно отгоре надолу и от средата към края, така че тапета да прилепва равномерно върху стената. Особено внимание трябва да обърнете в краищата на тапета и ако е необходимо поставете допълнително лепило, така че да сте сигурни, че в края тапетът е добре прилепнал към стената.

Не се притеснявайте ако попадне от лепилото върху лицето на тапата. Просто внимателно го забършете с парцала. Попадналото лепило върху лицето на тапета няма да го увреди и след изсъхването му няма да личи.

По същия начин продължете и с останалите части на тапета, като единствено трябва да спазвате шарката или картинката да съвпадат добре с вече залепената част.